Dabar naršo:

We have 496 guests and no members online

Articles

Patarimai filmuojantiems

Print Email



Keletas aktualių patarimų filmuojantiems


Kadangi taip jau dažniausiai nutinka,kad filmavimo kamera yra įsigyjame prieš svarbius įvykius,(nes tai labai gera proga (kelionės,krikštynos arba vestuvės) prisiversti įsigyti seniai planuotą daiktą),tai siekiant apsaugoti nuo pagrindinių klaidų reikėtų perskaityti keletą patarimų.

  1. Prieš pirkdami paskaitykite atsiliepimus internete,pasiklauskite pas draugus ar pažįstamus,gal būt jiems teko matyti vienokią ar kitokią kamerą.
  2. Reikėtų papildomai įsigyti antrą akumuliatorių ir pagal galimybes nusipirkti trikojį stovelį.
  3. "Apsipraskite" su kamera bent kelias valandas prieš svarbų įvykį.Geraiusiai būtų pafilmuoti įvairiose situacijose ir ypač esant nepakankamam apšvietimui ir po to filmuotą medžiagą peržiūrėti televizoriuje.
  4. Pagrindinė filmavimo taisyklė yra viską daryti labai lėtai.Ir jeigu Jums atrodo,kad Jūsų judesiai ar kameros objektyvo priartinimas yra labai lėtas ,darykite tai dar lėčiau.Turint laiko reikėtų pabandyti lėtai pasisukti su kamera į visas puses,bei priartinti ir nutolinti vaizdą.
  5. Dar viena taisyklė:Kuo labiau vaizdas pritraukiamas,tuo labiau ekrane matysis Jūsų judesiai.Dėl to tokiose situacijose,kur reikalingas vaizdo priartinimas,rekomenduojama naudoti trikojį stovelį. 
  6. Atminkite,kad geriau viską atidžiai ir lėtai filmuoti,nei po to prašyti,kad kas nors pagelbėtų sumontuoti Jūsų "šokinėjančią" vaizdo medžiagą.Turiu visus nuliūdinti,kad tai praktiškai neįmanoma.Šiuo metu yra keletas programų,kurios "stabilizuoja" vaizdą,tačiau jos naudotinos pataisyti smulkiems vaizdo "plaukiojimams",tačiau ne staigiems "šokinėjimams" arba vaizdo nutolinimams/priartinimams.


Jeigu į svarbius renginius negalite pasikviesti profesionalo ,tada bent jau pasikonsultuokite prieš filmuodami,kadangi tai leis išvengti pagrindinių klaidų.
Kokią kamerą geriau pirkti?:

Šiuo metu yra trys kamerų rūšys į kurias skirstoma pagal tai į kur rašoma video medžiaga
  • mini DV vaizdo kasetė.Šio tipo kameros yra pačios saugiausios medžiagos archyvavimo prasme,nes nufilmuotas vaizdas yra pakankamai aukštos kokybės ir turi ilgą saugojimo laiką,bei plačios redagavimo galimybės.
  • mini DVD diskai.Vienintelis pliusas jeigu jį galima pavadinti pliusu tai patogus filmuotos medžiagos peržiūrėjimas kompiuteryje arba DVD grotuve.Tačiau saugumas yra pats prasčiausias iš visų kamerų.DVD diskas gali sugesti bet kuriuo metu:filmuojant,laikant ar peržiūrint medžiagą.Ypač tai pasakytina apie perrašomus diskus.Rekomenduočiau nesirinkti šio tipo kamerų.
  • kameros su kietu disku arba rašančios į atminties korteles.Tai pakankamai patikimos ir daug vaizdo medžiagos talpinančios kameros.Talpos problema pasidarė ypač aktuali atsiradus HD raiškos kameroms.Šioks toks minusas,kad norint redaguoti dažniausiai tenka konvertuoti šių kamerų formatą AVCHD į AVI.Kokybė praktiškai nenukenčia,tačiau prarandama laiko.Medžiagos archyvavimui geriausiai yra naudoti didelės talpos išorinius kietuosius diskus arba archyvavimui skirtas magnetines juostas.Blue ray (BD) diskų kol kas nerekomenduojama naudoti,nes jų ilgaamžiškumas nėra pilnai ištirtas ir patvirtintas laiko.Kita blogybė yra ta,kad Blue ray (BD) diskų kaina gaunasi aukštesnė,negu kieto disko(pagal talpą),o patys BD DVD grotuvai yra pakankamai brangūs.Atminties kortelių trūkumas yra pakankamai aukšta kaina ir sąlyginai mažesnis patikimumas lyginant su kietuoju disku.
  • Į ką atkreipti dėmesį perkant kamerą?Pirmiausiai reikėtų atkreipti į objektyvo lęšio (stiklo) dydį.Kuo diametras didenis,tuo geriau.Tą patį galima pasakyti ir apie diafragmą,kuri žymima raide"F",kuo šis skaičius mažesnis,tuo yra geriau.Toliau dizaino ir patogumo reikalas.Praktiškai kamera yra tikrinama taip:Filmuojama esant mažam arba visiškoje tamsoje ir žiūrima per TV arba monitorių.Kuo mažiau "sniego" (grūdėtumo) ekrane,tuo kamera geriau dirbs prasto apšvietimo sąlygomis.O tokių sąlygų gali būti apie 50 procentų.
Kilus klausimams prašome rašyti This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Pasistengsime pakonsultuoti.